субота, 22 листопада 2014 р.

Казки

«В одному чарівному місті є чарівна кімната, яка має чудову властивість: коли в цю кімнату входить людина, вона одразу засвічується різними барвами, що відповідають настрою того, хто увійшов. Як ви думаєте, які кольори відповідають радості ( суму, горю)?»Таке завдання можна дати при вивченні теми «Теплі і холодні кольори». Роль казки на уроці важко переоцінити. Завдяки їй діти легко сприймають важкі поняття, добре запам’ятовують матеріал. Казка пробуджує уяву і фантазію. Наприклад, дидактична «Казка про синій туман» - тема «Основні і похідні кольори»
«КАЗКА ПРО СИНІЙ ТУМАН»
Колись серед моря-океану стояв острів. Його називали островом Веселки, тому що на ньому жили дуже веселі люди, які любили співати, жартувати, танцювати, носили яскравий різнокольоровий одяг, фарбували свої будиночки у всі кольори веселки.
Давайте пригадаємо, які це кольори? Назвіть їх по порядку.
Але на острові завжди було дуже шумно. І врешті-решт цей шум набрид Морському Царю. Вирішив він назавжди відучити жителів острова веселитися. Наслав на острів синій-синій туман. Сонячні промінці перестали зігрівати землю. На будинках виросли довгі бурульки. Все замерзло. Скрізь запанували тільки холодні кольори. Назвіть їх.
Жителі острова померзли і поховалися у своїх будиночках. Скрізь стало сумно й тихо.
Чи багато, чи мало пройшло часу, не знаю, але якось летіли над морем дві папужки, одна жовта, друга – червона. Бачать: стоїть серед моря синя шапка туману і у тому тумані щось видніється. Жовта папужка була дуже цікавою і хотіла зразу ж летіти подивитися, що там. Але червона, дуже обережна, її зупинила: «Давай спочатку скинемо у туман пір’їнку, якщо з нею нічого не трапиться, то і ми полетимо». Скинула жовта папужка у туман жовту пір’їнку.
Якого вона стала кольору?(Діти змішують жовту і синю фарбу)
Зелений колір теплий чи холодний?
Перетворилася жовта пір’їнка на зелену крижинку, впала на землю і розбилася. Тоді червона папужка скинула у синій туман червону пір’їнку.
Якого вона стала кольору? (Діти змішують червону і синю фарби)
Фіолетовий колір теплий чи холодний?
Перетворилася червона пір’їнка на фіолетову крижинку, впала на землю і розбилася. Тоді папужки вирішили об’єднатися. Склали дві пір’їнки разом.
Якого кольору стали пір’їнки? (Діти змішують червону і жовту фарби)
Оранжевий колір теплий чи холодний? Опустили пташки оранжеву пір’їнку у синій туман.
Якого кольору стала пір’їнка?
Коричневий колір теплий чи холодний?
Впала тепла коричнева пір’їнка на холодну землю, і земля почала відтавати. Із проталини з’явився міцний зелений пагін, який почав дуже швидко рости, і на ньому розпустилася велика чудова квітка. Коли квітка розкрилася, з неї вилетіла маленька яскрава пташка і заспівала. Спів був такий гарний, такий веселий, що сонечко знову заглянуло на острів Веселки. Все навкруги почало танути. У небо піднімалася різнокольорова пара і над островом утворилися різнобарвні хмаринки. Жителі вийшли зі своїх домівок, почали працювати, співати, веселитися. А над островом сяяла величезна веселка.
Так допитливість і дружба змогли перемогти злого Морського Царя.

Немає коментарів:

Дописати коментар